Single Quinta Vintage Ports in 2022 voor Taylor’s en Fonseca

Fonseca brengt ieder jaar op 23 april, de naamdag van Sint Joris, het nieuws of zij dat jaar een nieuwe Vintage Port gaan declareren. Sint Joris, oftewel Saint George, is de beschermheilige van Engeland. Voor 2022 doet Fonseca geen algemene declaratie, maar wel brengen ze een Single Quinta uit: de Guimaraens 2022 Vintage Port. Nadat ze door Covid hun druiven twee jaar lang niet met de voeten hadden kunnen pletten, hebben ze dat voor de 2022 wel weer kunnen doen. Volgens hoofd wijnmaker David Guimaraens is het dan ook een volle blend geworden met veel fruit. En in de specifieke Guimaerens stijl, aldus directeur Adrian Bridge.

Ook Taylor’s brengt voor 2022 alleen hun Single Quinta Vintage Port uit: de Quinta de Vargellas Vintage Port 2022. Directeur Adrian Bridge liet weten dat 2022 een erg droog en heet wijnseizoen was geweest met regen in maart en aan het begin van de oogstperiode. Hoofd wijnmaker David Guimaraens voegde daar nog aan toe dat het daardoor ook een erg gezonde oogst was geweest. Maar goed, in ieder geval wel spannend en goed genoeg voor een Single Quinta release.

De laatste algemene release voor Taylor’s was trouwens alweer de 2018 Vintage Port. Maar dat was na de 2016 en 2017 Taylor’s Vintage Port releases zelfs uitzonderlijk genoeg de derde op rij. Dus dat het daarna even wachten is op een nieuwe algemene declaratie is niet vreemd. Misschien is komend jaar de volgende; de afgelopen decennia was dat namelijk elke twintig jaar het geval. Zo was er de Taylor’s 1963, de Taylors’s 1983 en de Taylor’s 2003. Wellicht komend jaar, de Taylor’s 2023…?

Bronnen: