Het porthuis Niepoort viert de verjaardag van eigenaar Dirk van der Niepoort (11 maart) – en voorheen van zijn vader Rolf (7 maart) - altijd op een speciale manier.

Dan beslissen zij namelijk of zij een Vintage Port gaan declareren.

Vintage Port is het paradepaardje in de portwereld - de beste port die in een jaar gemaakt wordt. En twee jaar later uitgebracht, na twee jaar rijping op hout.

Een Vintage Port mag alleen uitgebracht worden als het officiële Port Instituut (Instituto di Vinho do Porto) in Porto de wijn goed genoeg vindt. Soms zijn het maar enkele huizen die declareren. Maar in de beste jaren brengen alle grote huizen een Vintage Port uit. Dan heet dat een ‘algemene declaratie’. Traditioneel gebeurt dat ongeveer drie keer iedere tien jaar.

Niepoort is van oorsprong een Nederlands porthuis en daarmee wat eigenwijs. Zij declareren hun port namelijk soms wel in een algemeen jaar, maar soms ook niet. En meestal vaker dan drie keer.

Zo was 2017 het laatste algemeen gedeclareerde jaar. Maar Niepoort declareerde ook in 2019. De vierde keer dat decennium - na 2011, 2015 en 2017. Het eerste decennium zelfs vijf keer.

Volgens de traditie was Niepoort dus laat. Lage oogst tijdens Covid hebben daar een rol in gehad. En ook de kwaliteit van de druiven. Maar volgens Daniel Niepoort zijn de druiven uit 2022 juist erg aromatisch en intens - met niet erg hoge zuren, maar goed in balans - vooral de druiven van oude stokken.

Op Dirk’s verjaardag liet Niepoort weten de 2022 Vintage Port te declareren. Het is nog even wachten tot mei of het een algemene declaratie wordt. Maar als lid van de Douro Boys portmaker groep is Niepoort alvast erg enthousiast: “Het zal een geweldige port zijn”.

Bronnen: